Open nominatie voor big brother awards 2015

Hieronder staat de nominatie die ik geschreven heb voor de big brother awards 2015, Deze award wordt mogelijk gemaakt door Bits of freedom. Zelf een nominatie indienen

Microsoft dwingt nieuwe gebruikers het vernieuwde besturingssysteem Windows 10 erg af. Een zogeheten gratis update naar 10.

Er zitten echter erg veel haken en ogen aan, Niet alleen in gebruik maar ook vooral voor de privacy van onze burgers. Zo zijn er een aantal dingen die wat aandacht verdienen:
* Nieuwe Windows ’telemetry’ service (7, 8 & 10).
* Aangepaste privacy instellingen.

Hieronder bevind zich een vrij uitgebreid verhaal, In het begrijpbaren geval van TL:DR; kan men naar onder door scrollen tot het kopje TL:DR; is bereikt.

De telemetry service(KB3075249, KB3080149 & KB3068708) is een nieuwe service voor het Windows besturingssysteem en word ge├»nstalleerd op 7, 8 en 10. Deze niet te deactiveren service stuurt allerlei gebruikersinformatie naar servers van Microsoft. Deze worden dan gebruikt voor zogeheten ‘Customer experience improvement programs’.

Bij Windows 7 en 8 heeft de gebruiker echter geluk en zijn deze services uit te schakelen via control panel of door de KB3075249, KB3080149 & KB3068708 update te de-installeren. Gebruikers van Windows 10 trekken echter aan het kortere eind deze service valt niet van het systeem de de-installeren. De service valt met een combinatie van registery aanpassingen en aanpassingen in de services lijst wel uit te zetten. Of via een menu maar alleen met Windows 10 enterprise!

De service verzameld volgens feedback van Microsoft (telemetry bron 2), In 3 stappen data: Basic, enhanced en Full. De data die wordt verzameld gaat over foutrapportages hoeveel gevaarlijke bestanden er zijn gevonden, hoe vaak Windows update wordt uitgevoerd. De enhanced optie verzameld al deze data en daarnaast, Hoeveel geheugen er in gebruik is, hoe betrouwbaar randapparatuur is en hoelang je sommige programma’s en applicaties gebruikt. De full versie verzameld daarnaast ook volledig geheugen snapshots, data bestanden van het systeem en zelfs persoonlijke data!

Mocht je voor alle gebruikers in het netwerk dit willen blokkeren, Is het blokkeren van de volgende domeinen voldoende: vortex-win.data.microsoft.com & settings-win.data.microsoft.com voldoende.

Vernieuwde privacy instellingen:
Standaard komt Windows met allerlei nieuwe privacy instellingen naast de nieuwe telemetry service. Zo wordt onder meer standaard een advertiser ID gemaakt en gebruikt om persoonlijke advertenties weer te geven, Sommige door de gebruiker getypte data wordt verstuurd naar Microsoft om zoekresultaten te verbeteren.
En contact, kalender en spraak data wordt verstuurd om deze te personaliseren!

TL:DR;
Nieuwe service verzameld veel data voor Microsoft zoals: foutrapporten, geheugen snapshots, gebruik van applicaties en inhoud van bestanden.
Nieuwe privacy instellingen staan standaard op het versturen van keyboard invoer, spraak, contact, kalender en advertentie ID data.

Bronnen:

  • telemetry
    • http://windowsitpro.com/windows-10/how-turn-telemetry-windows-7-8-and-windows-10
    • http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/feedback-diagnostics-privacy-faq
  • Privacy instellingen
    • http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/windows-10-doesnt-offer-much-privacy-by-default-heres-how-to-fix-it/

Ik hoop dat dit jullie helpt in de big brother awards.

Met vriendelijke groet,
Corne Lukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*